Дончев: Горанов и Арнаудова наистина са арестувани, Менда Стоянова не

Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова наистина са арестувани, Менда Стоянова не е. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред журналисти, докато пред сградата на Главна дирекция “Национална полиция”, където е задържан бившият премиер Бойко Борисов, се събират симпатизанти на партията му.

Лидерът на ГЕРБ бе задържан за 24 часа, а през нощта адвокатът му Менко Менков съобщи, че той е в ареста по сигнал за изнудване, а Европейската прокуратура не участва в акцията. Официалната информация на МВР до момента е, че арестите са извършени по време на мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

“Аз познавам Борисов от повече от десет години. Не мисля, че някога някого за нещо е изнудвал. От оскъдната информация излиза, че този случай няма нищо общо с Европейската прокуратура. Това е тук скалъпен, зле скалъпен компромат. Няма злоупотреба с евросредства. За мен въпросът е защо МВР свали съобщението си, което беше изпратило предварително. Там пише за хора, които са арестувани, но не са. Това е зле скалъпена политическа репресия. Не знаем за други задържани. Надявам се колкото се може по-скоро Борисов да бъде пуснат от ареста. Нашият въпрос е дали хората сега живеят по-добре, след като лидерът на опозицията е арестуван и се намира в полицията”, каза още Дончев. Според него, целта е да се счупи гръбнака на опозицията. По думите му подобно нещо не може да се случи в нито една “нормална държава”.

“Да няма хора, които пречат на правителството да прави каквото си поиска. Дългосрочната цел е да се сплашат всички. Има опасност да се върнем 30 години назад. Има държавни органи и държавен апарат, между които е МВР, и ако някой болен мозък си мисли, че може да злоупотребява с държавните институции – много е сбъркал. “, допълни той.

“Фактическо обвинение срещу Бойко Борисов вероятно към момента има. Това е регламентирано в наказателно-процесуалния кодекс. Обвинение може да се повдигне и с първите действия по разследване, като арестите, претърсвания и изземвания”, каза адвокат Михаил Екимджиев пред bTV по повод ареста на бившия премиер.

“Не знаем дали е имало налице ситуация по неотложност, но представете си ако МВР беше решило да действа стандартно с предварително разрешение от Специализирания съд. На първата минута Иван Гешев щеше да знае това, на втората минута Борисов щеше да знае това и вече можеше да е в Дубай или Сърбия”, каза още Екимджиев.

Той коментира също, че снощи с него се е свързала Менда Стоянова, за която също се появи информация от МВР, че е задържана.

“Тя научаваше от телевизията, че е арестувана. Това оставя горчив вкус”, каза Екимджиев. По думите му, към 23:20 часа на 17 март бившият депутат на ГЕРБ не е била арестувана. Той допълни, че няма логично обяснение за информацията от МВР и разминаването в арестите.

“Може да е лоша полицейска координация. Другото е скрит замисъл и пушилка, може да има и трети сценарий – бойкот на средния ешалон на полицията да се изпълняват разпореждания на ръководството”, каза адвокатът. Екимджиев отказа да коментира основанията за ареста на Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share