Зеленски говори пред Конгреса в САЩ

Конгресът на САЩ приветства Зеленски преди неговата реч със “Слава на Украйна”. Той пък им отвърна, като ги нарече “приятели”.

“Украйна се бори вече 8 години с тази широкомащабна руска агресия. В момента се решава нашата съдба. Русия нахлува и руши нашите градове. Това е агресия срещу нас и нашите ценности, срещу нашето желание да бъдем свободни. Като всеки друг в САЩ си спомням, че вие сте изградили мемориал на ликовете на вашите президенти, които се изградили вашата демокрация. В Украйна искаме същото за нашия народ.”, отбеляза Зеленски.

Зеленски им напомни за нападението при Пърл Харбър и в Ню Йорк от 11 септември, когато са били атакувани без предупреждение. “Нашата страна изпитва същото всеки ден и всяка нощ вече 3 седмици. Русия превърна украинското небе в сеещо смърт. Това е терор, какъвто Европа не е изпитвала вече почти 80 години. Искаме да се въведе зона без полети, но, ако това е много, ни трябват ракети, като С-300, за да защитим нашата земя и свобода. Помогнете на Украйна и Европа. Знаете, че съществуваме и имаме нужда от помощта ви.”, каза Зеленски.

“Украйна е благодарна на САЩ за вашата помощ, за обучението, въоръжението, икономическите санкции и личната ангажираност на Байдън за защитата на демократичния ни свят. Това е терор срещу нас и цяла Европа. Призовавам ви за нов пакет санкции, докато не спре руската военна машина. Да са санкционирани всички, които са на власт в Русия – от членовете на Думата до всички редови чиновници.”, помоли Зеленски.

“Американските компании трябва да напуснат Руската федерация, защото са опръскани с нашата кръв.”, каза Зеленски.

Каза още, че “свободата и мирът са най-важни”.

Представи на вниманието им видео от мирна Украйна и градовете й, под бомбени атаки, и помоли агресията да бъде прекратена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *