Путин забрани с указ износа на важни стоки и суровини

 Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който забранява износа на някои важни стоки и суровини. През следващите 48 часа руският кабинет трябва да вземе решение относно списъка на стоките и държавите, за които се отнася забраната. Забраната ще бъде в сила до края на 2022 г.

Подписването на указа идва часове след като САЩ обявиха, че ще забранят вноса на руски нефт и газ, а Обединеното кралство заяви, че постепенно ще премахне зависимостта си от руския нефт.

Руският президент Владимир Путин подписа и закон, който позволява на правителството му бързо да повиши пенсиите, както и да предприеме редица други антикризисни мерки, след като Русия попадна под въздействието на икономически санкции заради Украйна.

Друга мярка в новия закон дава на лицата и малките и средните бизнеси правото да искат „кредитни ваканции“. Освен това президентът Путин е наредил допълнително  да бъдат заделени 455 милиарда рубли (3,6 милиарда долара) от държавния бюджет за разплащания на семейства с деца на възраст от 8 до 16 години, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от РИА Новости.

Законът въвежда механизми за подкрепа на икономическия сектор, включително чрез опростяване на съществуващото законодателство, определящо режима за издаване на разрешителни и лицензи и регламентиращо правния режим за обществени поръчки на стоки и работа, както и на услуги за обезпечаване на държавни и общински нужди.

Руската централна банка същевременно прие нови мерки в подкрепа на играчите на финансовия пазар, включително недържавни пенсионни фондове, компании за управление на активи, финансови посредници и други, допълва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share