Петков: България може да търси изключение от санкциите на ЕС за руски газ и петрол

България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на нейната инвазия в Украйна, но вероятно ще търси изключение от евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено. Това казва премиерът Кирил Петков в интервю за агенция “Ройтерс”.

Българският премиер уверява, че страната ни е готова за още санкции срещу Русия въпреки че и досегашните ще са трудни за икономиката ни.

Ние напълно подкрепяме украинския народ, подкрепихме първия пакет от санкции, дори сме отворени и за други санкции, само тези две санкции би било много трудно за нас да приемем като икономика и като държава, казва Петков.

България ще започне внос на милион и половина тона пшеница, за да се избегнат рисковете от войната.

Правителство ще започне внос на 1,5 милиона тона пшеница, за да осигури хранителните си доставки до реколтата следващата година и да избегне рискове, които могат да възникнат от евентуални аварии в атомни електроцентрали в Украйна, обяснява премиерът.

Той допълва, че смята да увеличи и запасите на страната от царевица и слънчоглед.

В интервюто премиерът Кирил Петков казва още, че България запазва целта си за присъединяване към еврозоната през 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *