Кой и как е изобретил пицата?

Пицата не само е една от най-популярните храни в света, но има и завладяваща история.

Въпреки че повечето хора посочват Италия, когато мислят за първата по рода си пица, историците са съгласни, че ястието има още по-дълга история – при условие че дефинирате пицата широко. Помислете например за плоските хлябове.

Древните гърци, римляни и египтяни са ги яли, гарнирани с различни масла и билки. Още през шести век пр. н. е. персийците пекат плоски хлябове, покрити със сирене и фурми, гарнитури за пица, които биха били у дома си в модерна занаятчийска пица. Но пицата, каквато я познаваме днес, започва като вид плосък хляб, който бил популярен в бедните райони на Неапол, Итал

Кога първоначално е изобретена пицата? Историците не са посочили точна дата за създаването на пицата, но са успели да стеснят прозореца доста.Книга от 1799 г. още повече стеснява рождения ден на пицата: тя описва пицата като тесто с доматен сос и сирене, така че знаем, че е изобретена поне от тогава.

Кой измисли пица Маргарита? Подобно на много от най-великите истории за произход, създаването на тази пица е малко мътно. Една версия на историята твърди, че любимото ви ястие в петък вечер е създадено, когато бъдещият крал и кралица на Италия посетили Неапол през 1889 г. В опит да бъде нещо като „кралица на хората”, бъдещият монарх настоял за яденето, както правели обикновените хора. А това означавало пица: храната на бедните.

Маргарита Савойска извикала изтъкнатия производител на пица в Неапол Рафаел Еспозито и опитала няколко от неговите рецепти. Една отгоре с чесън. Още една осеяна с аншоа. И още една покрита с доматен сос и поръсена с моцарела и босилек.

Последната пица (която удобно имала цветовете на италианското знаме) била нейната любима, така че Еспозито я нарекла „пица маргарита” на името на бъдещата си кралица. Разбира се, някои от тези подробности не могат да бъдат потвърдени, а други версии твърдят, че Маргарита вече е била кралицата и е опитала пица, защото й е омръзнало френската кухня в двора. Предишната история наистина изглежда твърде добра, за да е истина, но заведението (известно днес като Pizzeria Brandi) все още има табела, която го казва като родното място на пица Маргарита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *