БЪЛГАРИТЕ В АТИНА СЕ СЪБРАХА, ЗА ДА СИ ВЗЕМАТ И ДА СИ ДАДАТ ПРОШКА!

В деня за Прошка, грандиозна и запомняща се изява събра българската общност от гръцката столица в сградата

на театър „Арго“. Културно- просветно дружество „Будители”, възпитаниите на Българското неделно училище „Св.св. Кирил и Методий” и фолклорна танцова формация „Върти оро“, представиха един уникален по рода си спектакъл.

На сцената учениците, танцьорите и певците успяха да ни потопят в магията на българското слово, танц и песни със седянка, на фона на която бяха проследени всички зимни празници според българския традиционен календар.

 

Сред гостите на празника бяха представители на неделните училища в Атина „Паисий Хилендарски“ и „Васил Левски“, на българското посолство в гр. Атина, родители и приятели на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Атина. Седянката, включваща Коледа, Сурва, Бабинден, Трифон Зарезан и Прошки, чрез актьорското майсторство на учениците, танците и песните представиха по незабравим начин българската култура и дух.

Декорът изработен от извънкласната форма по рисуване, пренасяше присъстващите в родна България чрез предмети и картини, носещи български уют и топлина. Музикалното оформление, и най-вече децата, успяха да предадат празнична атмосфера на публиката, която не преставаше да аплодира. Финалът беше наистина трогателно запомнящ – задружно българско хоро, изпълнило цялата зала, поведено от главните герои в спектакъла. За реализирането на празника се включиха родители на учениците от БНУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Атина, ФТФ „Върти оро“ и българи милеещи за родината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *