Проф. Кантарджиев: Може би постигнахме колективен имунитет

При 30% ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна доза и голям процент ваксинирани, при 50% имунизирани в столицата, може би сме постигнали един доста добър колективен имунитет. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, сега съветник на Столична община по здравните въпроси. Той обаче уточни, че не трябва да забравяме, че коронавирусът съществува и заплахата за здравето продължава.

Освен намаляване на новите случаи цяла седмица се наблюдава и намаляване на броя на смъртните случаи, а данните сочат, че в областите, в които ваксинационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска, отбеляза Кантарджиев.

“Омикрон” премина през голяма част от българското население. Хората с бустер го прекараха по-леко, за децата също се доказа, че по-леко боледуват този вариант”, обясни той.

Според него е тъжен факт, че в момента се поставят предимно бустерни дози и много малък процент първа доза ваксина. По думите му ще имаме спокойно лято, което бихме могли да използваме, за да се предпазим с ваксина и да сме подготвени за есента.

“Да не допускаме грешката от миналото лято и затова препоръчвам през това лято първа доза да си поставят неваксинираните, преболедувалите и с хроничните заболявания хора. И да помним една от поуките от тази пандемия – маските пазят”, каза проф. Кантарджиев.

Според него има много малка вероятност от нова мутация на “Омикрон” в бъдеще, освен ако не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на “Омикрон”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share