Минчев: Риск за страната ни от преки военни действия няма

Това е една човешка трагедия. България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна. България няма да бъде страна, която е изоставила Украйна или която не действа солидарно със своите съюзници от ЕС и НАТО. Това каза председателят на НС Никола Минчев в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Той заяви, че това е предвидено и вече гласувано в бюджета. Каква точно ще бъде хуманитарната помощ и кога ще бъде изпратена засега обаче не може да се каже.

Минчев подчерта, че страната ни няма да се опитва да заеме някаква „по-балансирана” позиция, каквато е имало в предишни години спрямо Запада и Русия. „Интересът на България е Западът. В случая Западът е солидарен с Украйна. Такива сме и ние. Министърът на отбраната използва други, по-умерени термини”, заяви Минков.

По отношение на призивите за оставка на Стефан Янев той подчерта, че тя не е на дневен ред в НС. „Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши в рамките на НС. Ако този въпрос дойде в НС, ще я разгледаме. „Не мисля, че ако „Демократична България” внесе подобно искане, това ще разклати коалицията. Нормално е да има  различни виждания в една коалиция, особено когато е съставена от четири формации от различни краища на политическия спектър. Коалицията е стабилна”, коментира председателят на НС.

По въпроса с декларацията, осъждаща руската инвазия в Украйна, той подчерта, че тя е била подкрепена с много сериозно мнозинство, включително и от страна на БСП. „Декларацията беше един общ акт на НС и не мисля, че показа тежки пробойни в управляващата коалиция”, заяви Минчев.

Според него риск за страната ни от преки военни действия няма. Рискът произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия. „Това се дължи и на недалновидна политика, и на историческа обусловеност. Работи се по осигуряване на непрекъснатост на газоснабдяване и на доставки с петрол. Ако Русия спре доставките, имаме запаси, които ще ни позволят да компенсираме енергийните дефицити, докато намерим подходяща алтернатива”, каза още Никола Минчев.

По отношение на ситуацията с българите в Украйна той посочи, че за момента няма данни за пострадали наши граждани. „Създадена е организация за евакуирането на желаещите към България. Някои от тях вече са на територията на страната. Няма как да не отчетем, че изваждането им е страдание само по себе си. Има платформа, в която хора, които се нуждаят от помощ, и които предоставят помощ, могат да обменят информация”.

Минчев коментира и евентуалната бежанска вълна към нас. „България, ако се наложи, има желанието и ресурса да помогне.

Достатъчно защитена е България от руска агресия, тъй като сме част от един сериозен военен съюз какъвто е НАТО”, заяви Минчев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *