Фредерик Понс: Опитите за интегриране на Украйна в НАТО са фактор за напрежение в Европа

Опитите за интегриране на Украйна в НАТО се превърнаха във фактор за напрежение в Европа. Това заявява професорът във военното училище в Сен Сир, полковник от резерва на френската армия Фредерик Понс, цитиран от ТАСС.

„Вярвам, че разширяването на НАТО до руските граници отговаряше на логиката на Съединените щати, които искаха да продължат да окупират и доминират в Европа. Но за сигурността на европейския континент, за необходимите връзки с Русия, това беше лошо. ,” казва Понс, подчертавайки, че „напоследък опитите за интегриране на Украйна в НАТО – а преди това и Грузия – се превърнаха във фактор на напрежение и война”.

На европейската карта
Европейските страни, включително Франция, както Понс, „трябва да кажат „не” на влизането на Украйна в НАТО”. „Невъзможно е. За нас, французите, приоритетът е да стабилизираме ситуацията и да възобновим диалога и споразумението с Русия, без да допускаме Украйна в НАТО”, казва Понс.

Според военния експерт „отказът на Киев да се присъедини към НАТО трябва да се основава на сигурността, геополитиката и необходимостта от демилитаризиране на Украйна”. “Страната не трябва да влиза във военни съюзи нито със Запада, нито със Русия. Тя трябва да остане неутрална между двата лагера. Но никой не смееше да обясни това на американците”, отбелязва той.

Професор Понс подчертава, че „въпреки че не оправдава военната операция, разбира позицията на Русия”. „За Москва Украйна в НАТО е пряка заплаха по границите и Съединените щати биха искали Алиансът да бъде навсякъде по руските граници”, казва той.

Според него „САЩ не могат да дадат гаранции за сигурност на Русия, ако решат да приемат Украйна в НАТО, тъй като едното е несъвместимо с другото”. „Участието в НАТО би означавало разполагане на американски бази, американски оръжия, изграждане на американски пристанища в Украйна”, смята той.

Не чух предупрежденията
Понс е на мнение, че снизходителното отношение към престъпните решения и действия на украинските власти към неонацистите е друга пречка за влизането на страната в НАТО. “В Европа и във Франция предупрежденията на руския лидер Владимир Путин за неонацизма в Украйна не бяха чути”, казва той. “Тези история започна през 2014 година с “революцията” на Майдана, където манифестантите бяха неонацисти със знамена, пеещи свои химни и държащи се войнствено.”, допълва Понс.

„Дали са на власт сега, не знам, но те несъмнено присъстват на фронта и ще участват в съпротивата срещу руската армия в Украйна, тъй като са организирани и знаят как да се бият”, смята Понс.

Той отбелязва, че „много неонацисти се покланят на Степан Бандера, който е сътрудничил с нацистите”. “За украинските неонацисти и крайната десница той остава символ на съпротивата срещу съветските войски. Това са страниците на историята, които не са известни в Западна Европа”, казва той.

Чрез споразумение с Русия
Събеседникът смята, че „като френски патриот би искал Франция да играе важна роля в геополитиката, да изгражда мостове между Европа и Русия”. „Запазването на каналите за диалог винаги е трудно и ако има държава, която може да го направи, това трябва да бъде Франция”, споделя Понс.

„Мисля, че един ден моята страна ще каже „не” на американските интереси и „да” на европейските интереси, ще се съгласи с Русия за открит и твърд диалог”, казва той. „Важно е гласът на Франция да бъде чут. Вярвам, че сигурността на Европа, както каза генерал дьо Гол, минава през споразумение с Русия”, подчертава експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *