Хавиер Бардем се включи в протест срещу руското нахлуване в Украйна

Испанският актьор Хавиер Бардем, който е носител на награда “Оскар” и тази година е номиниран отново за приз на Академията за кинематографично изкуство и наука, се присъедини към протест пред руското посолство в Мадрид в подкрепа на украинския народ и срещу инвазията на Русия срещу съседната ѝ страна.

Тук съм, за да покажа, че осъждам войнствените действия на Руската федерация срещу Украйна“, каза Бардем пред Ройтерс на протеста, на който се събраха около стотина души със синьо-жълтия украински флаг.

С черна маска и черен суичър с качулка, 52-годишният артист разговаря с протестиращите и каза, че се опасява инвазията да не предизвика голяма бежанска вълна.

Това е инвазия…тя нарушава основното право на Украйна на териториален суверенитет, нарушава международното право и много други неща“, каза Бардем, който спечели приза на Американската академия за кино изкуство и наука за поддържаща роля през 2008 г. и е номиниран за най-добър актьор тази година.

Стопкадър YouTube

Наблизо млади демонстранти развяваха знамената на Украйна и на ЕС и носеха плакат с надпис “Европа, защити бъдещето на децата ни – спри Путин!” на английски и испански език, предава БТА.

Подобни демонстрации имаше в четвъртък и в други европейски страни, включително и в Португалия, където има многобройна украинска общност.

2 thoughts on “Хавиер Бардем се включи в протест срещу руското нахлуване в Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *