Урсула фон дер Лайен: ЕС ще наложи на Русия най-силните санкции, предприемани някога

Европейската комисия ще предложи днес на извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на войната в Украйна, нови мащабни санкции срещу Москва. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Санкциите ще засягат стратегически области от руската икономика, ще включват спиране на достъпа на Русия до ключови пазари и технологии, както и запор на руско имущество, уточни Фон дер Лайен. Това ще бъдат най-силните санкции, налагани някога от ЕС, добави Борел.

Фон дер Лайен осъди “варварската атака” срещу Украйна, предприета от Русия с “цинични оправдания”. Това е нападение срещу свободна и независима страна, невинни хора умират или се страхуват за живота си, добави тя. Европа стои зад Украйна, ще държим руския президент Владимир Путин отговорен, каза председателят на ЕК.

Борел определи новините за руското нападение срещу Украйна като “най-тъмните часове” от края на Втората световна война. Той заяви, че за Русия предстои “невиждана изолация”.

ЕК, посланиците от НАТО и ръководството на Европейския парламент ще заседават днес извънредно. Довечера в Брюксел е насрочено извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, на което ще бъдат обсъдени предложенията на комисията за разширяване на санкциите срещу Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *