Зеленски обяви въвеждането на военно положение в цяла Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски свика Съвета за национална сигурност и отбрана, като обяви, че се въвежда о военно положение в цялата страна, предаде украинската агенция Униан.

Зеленски направи обръщение към народа и призова да няма паника и хората да останат в домовете си.

“Скъпи граждани на Украйна! Днес президентът Путин обяви въвеждането на специална военна операция в Донбас. Русия нанесе удари по нашата военна инфраструктура. Въвеждаме военно положение на цялата територия на нашата държава. Не се паникьосвайте, ние сме силни, готови сме на всичко, ще победим всички”, подчерта държавният глава.

Въздушното пространство над цяла Украйна е затворено за цивилни полети.

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна и нанася бойни удари по градове, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба тази сутрин в Туитър.

По-рано агенция Интерфакс съобщи за ракетни удари по военни обекти в цяла Украйна, както и че руски части са направили десанти в южните пристанищни градове Одеса и Мариупол. Агенцията съобщи още, че персоналът и пътниците от киевското летище Бориспил се евакуират.

“Путин току що започна пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари”, написа Кулеба.

“Това е агресивна война. Украйна ще се защитава и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега”, заяви украинският външен министър.

Той призова партньорите на страната незабавно да активират пакет от нови санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *