Петков: Ние вярваме в целостта на Украйна, България е ясен партньор на ЕС и НАТО

 „България оттук нататък е много ясен партньор в ЕС и в НАТО. Силата на тези съюзи е да се говори в един глас. Ако всяка страна започне да си говори нейни отделни неща, съюзът няма тази сила. Ние вярваме в целостта на Украйна, вярваме, че всяка държава, в случая, ако Русия влезе, това е нарушаване на международното право. Изцяло сме в един глас с ЕС – санкциите по същия начин, солидарни сме с тези санкции. Отделно подготвяме и ние варианти, така че да не останем без енергийни източници. Да, гледаме българския интерес, но работим в една общност със Съюза“, това заяви Петков относно ситуацията в Украйна на брифинг пред журналисти.

Във връзка със срещата му с българите от Северна Македония, той каза че е потвърдил пред тях, че техните права са огромен приоритет за българското правителство. „Съгласихме се заедно, че най-доброто нещо  и за България и за Македония е да видим страната в ЕС – това е дългосрочната ни стратегия“.

„На срещата в Мюнхен, уникалното за нея е, че всички лидери от всички страни са затворени в едно малко пространство и всеки говори с всеки. Всичките мои снимки от тази конференция, обикновено има по 5-6 лидери вкупом. С поста исках много ясно да заявя – нашите международни партньори – Англия, Франция, Щатите заявиха много ясно едно нещо – локалната корупция във всички страни на Балканите е проблем, който е външностратегически. В поста си сложих всички снимки с двама човека. След това вчера направих много ясен пост. Това, което се опитват да направят и в България и в РСМ се опитват да ни икарат от диалогичния тон. Затова заявих в моя следващ пост, че кой на каква снимка е няма никакво значение за общата ни стратегия. Знаете, че имаме и пиар отбор, който се движи с нас“. Това беше обяснението на Петков защо е премахнал Димитър Ковачевски от снимката.

Сега отивам пеша към протеста и можете да ме проследите. Така отговори Петков на въпрос на репортер по време на брифинг в парламента защо има толкова голяма охрана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *