Гьоков: Пенсиите не са увеличавани с толкова през последните 12 години – средно с 12.8%

 „Увеличението на пенсиите през 2008 г. от Тройната коалиция е огромно, след това ГЕРБ задържаха пенсиите 12 години. В нарушение на българското законодателство 3 години ГЕРБ не осъвременяваха пенсиите на българските пенсионери – 2009 г., 2010 г. и 2011 г. По този начин нарушаваха закона, но го обясняваха с рецесията в България.“ Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков от парламентарната трибуна по време на дебатите за приемане на бюджета за Държавното обществено осигуряване.

По думите му в момента пенсиите се повишават с толкова, колкото не са увеличавани през последните 12 години, но удобно се пропуска да се спомене, че през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. те не са били осъвременявани.

„Нека всички български пенсионери да си зададат въпроса, ако бяха осъвременявани тогава пенсиите, включително с мизерните 5-6%, с които ги увеличаваха през целия период на управлението си ГЕРБ, сега пенсиите им щяха да бъдат минимум 15-16% по-високи от сегашните“, категоричен бе министър Гьоков.

„Когато се говори за пенсии, ГЕРБ трябва да мълчат виновно“, каза още социалният министър и обясни защо: „Не може да гледаш как 12 години при осъвременяването на пенсиите старите изостават от новите и да не взимаш никакви мерки за това. Не може 12 години да управляваш и да държиш пенсиите на мизерни нива и сега, като се увеличават средно с 12.8%, да се внушава на българския народ, че едва ли не някой е направил нещо лошо и да се омаловажава това действие на правителството.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *