Куп грешки спряха Гришо в Делрей Бийч

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров загуби четвъртфиналната битка с коравия австралиец Джон Милман с 4:6, 4:6 на турнира от сериите АТР 250 в Делрей Бийч.

Едва за пети път в кариерата си от 17-ия опит австралиецът се класира на полуфинал, а Димитров трябваше да приеме поражението, макар в контекста на състоянието му то да не е толкова важно. Топ ракетата ни изкара коронавирус и пропусна турнира в Далас миналата седмица, а сега само с две-три тренировки пристигна в Делрей Бийч, за да натрупа малко минути в състезателна обстановка.

Проблемът на Григор в днешния двубой беше форхендът му, и то не защото е бил безнадежно използван, а защото нашият тенисист си изграждаше печеливши позиции на корта. Когато обаче трябваше да завърши точката с предната страна на ракетата си, Димитров правеше прекалено много грешки и не съумя да осъществи обрат във втория сет.

Първият сервис също не свърши достатъчно добра работа и не беше от голяма полза на Гришо, който допусна решителни пробиви за 4:5 и в двата сета. Заради разместването в календара спрямо миналата година Димитров ще загуби чак следващата седмица точките си от достигнатия четвъртфинал в Australian Open и съответно ще се спусне до 33-о място в световната ранглиста.

Първи сет
От полето за предимство Милман пласира два много дълбоки ретура и спечели точки от посрещане, но като цяло Григор се справи с взимането на първия си сервис-гейм, като трябваше да повишава нивото си на начален удар спрямо предходния двубой – 1:0. Доста по-дълги разигравания се получиха в следващия гейм, но австралиецът поддържаше добър процент на първи сервис и това му осигуряваше предимство на корта, както беше и в предишните му два двубоя в Делрей Бийч.

От основната линия Милман се справяше отлично с това да опонира на българина и при липсата на лесно предимство след началния удар на Гришо, то се стигна до дюс във втория сервис-гейм. За щастие две грешки от предната страна на ракетата на австралиеца помогна на Димитров да поведе с 2:1.

С изключение на един фантастичен форхенд в движение на Григор, той не може да се възползва от агресивните си ретури, за да постави под напрежение сервиращия, който досега с по-малък разход на енергия печелеше подаванията си – 2:2.

Григор поведе с 3:2 след изящно стоп-воле, като нямаше много проблеми да вземе сервис-гейма си, но пък правеше все по-голямо впечатление как съперникът му нарочно търси бекхенда му в разиграванията, а и не се “трогваше”, когато биваше изправен пред слайс от задната страна на ракетата. Милман отново спечели подаването си с доста по-малък разход на усилия, а в следващия момент успя да поведе с 15-30, като стигна и до двоен брейк-бол, благодарение на отлична защита зад основната линия.

Григор обаче показа класата си в тези моменти и първо с мощен сервис спаси единия шанс за пробив, а после пусна изключителна къса топка в края на продължително разиграване и стигна до дюс. Още две бързо спечелени точки и българинът успя да поведе с 4:3, справяйки се с първите драматични моменти в двубоя. Милман продължи тенденцията да печели много по-лесно сервис-геймовете си и записа такъв на нула за 4:4, като бе загубил досега само четири разигравания при начален удар.

Първо непредизвикана грешка от бекхенд, а след това и от форхенд на Димитров осигури отново двоен брейк-бол на съперника, но в първия случай сервисът му го спаси. Във втория обаче двойна грешка направи така че австралиецът да осъществи пробив и да изпълнява начален удар за спечелване на сета. Милман не трепна и с нов сервис-гейм на нула заслужено затвори първия сет в своя полза – 4:6.

Втори сет
Въпреки че направи две елементарни непредизвикани грешки, Григор си взе подаването, вкарвайки и три много добри начални удари в полето за предимство – 1:0. Милман направи двойна грешка, а после българинът най-накрая успя да стигне до 30-30 и до шанс за пробив, но не можа да го неутрализира с нов елементарен пропуск от рутинна позиция с форхенд. Ретур-уинър обаче отново даде шанс на Димитров да блесне, като той осъществи пробива с невероятен печеливш форхенд по правата – 2:0.

Въпреки че трябваше да премине през 15-30, Григор затвърди пробива си с поредни бързо спечелени точки, за да поведе с 3:0. Милман се избави от нови неприятности на свой сервис и намали изоставането си на 3:1, а за съжаление Димитров трябваше да защитава точка за пробив и не го направи, независимо че през цялото време можеше да разчита на солиден първи сервис и да влиза никак нелошо в разиграванията – непредизвиканите му грешки го подведоха и предимството му беше заличено при 3:2.

Продължително разиграване на бекхенди, предимно подсечени от страна на Григор, му позволи да дочака грешка на съперника и да стигне до брейк-бол, но филето се намеси в решителен момент в полза на австралиеца. За съжаление, макар и с последваща доза късмет със закачане на мрежата, Милман изравни геймовете на 3:3.

В следващия гейм Димитров най-после имаше шанс да вземе с бързи и лесни точки подаването си, за да поведе отново без някакви драматични моменти с 4:3. С три непредизвикани грешки от форхенд и един бекхенд-ретур в аут Григор направи така, че съперникът му да вземе първия си лесен сервис гейм в сета за 4:4.

Както и в предишната част, така и сега, ситуацията на корта се обърна светкавично и с поредната порция елементарно сбъркани удари от форхенд на Димитров, то съперникът му получи на тепсия пробив за 4:5. Десетият гейм протече по същия начин, по който и целия мач – българинът направи едно отлично отиграване с предната страна на ракетата си, но поредните му две грешки му попречиха да се бори за нещо повече от почетно поражение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *