Проф. Илко Гетов: Оттук нататък говорим за годишна ваксинация срещу COVID-19

 Оттук нататък се говори еднократно, годишно поставяне на ваксина срещу COVID-19, по подобие на сезонната грипна ваксина, коментира в БТВ „Тази сутрин“ проф. Илко Гетов. Той допълни, че в Съединените щати вече се работи по комбинирана ваксина срещу грип и COVID-19.

На въпрос кога ще се появят вариантни ваксини, проф. Гетов каза, че вече са работи по тях, като се очаква да бъдат двувалентни и тривалентни. Смъртността е у нас е много висока и това се дължи на множество фактори – външни, вътрешни, на системата, на начина на живот, на нивото на индивидуалното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични, каза проф. Гетов по повод данните за починалите в страната от COVID-19.

Той даде сравнение – за 28 дни в Австрия са регистрирани 840 хиляди нови случая на коронавирус и 470 починали. У нас за същия период новите случаи са 212 хиляди, но починалите са 2344. Той посочи и разликите във ваксинацията – в Австрия за 28 дни са поставени 772 хил. дози ваксини, а у нас – 229 хиляди.

ЕМА разглежда и първото лекарство за COVID-19 – хапчето „Паксловит“ на „Пфайзер“. То трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробната функция. Те трябва да се следят по време и след терапията, каза проф. Гетов.

Хапчето за COVID-19 вероятно ще бъде използвано в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа. Терапията трябва да се започне още при първите симптоми. За 3 дни клиничните проучвания показват, че то намалява смъртността 10 пъти, допълни проф. Гетов.

Хапчето действа на принципа на терапията за СПИН – антиретровирусно лечение, което на практика спира репликацията на вируса и се очаква да действа за всички варианти на болестта.

Според проф. Гетов е възможно да видим хапчето на „Пфайзер“ у нас още след март месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share