Лекарствата без лекарско предписание по-скъпи с до 15%

Лекарствата без лекарско предписание са поскъпнали с 10 до 15%, а при предписаните лекарства, които са по-строго регулирани, почти няма скок в цената. Това каза за bTV „Тази сутрин“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той обясни, че токът за 12 аптеки за декември е скочил с 30 000 лв. По думите му скокът в цените на електроенергията затруднява по-малките аптеки, които са с по-малки възможности и разчитат на продажбата на регулирани лекарства.

Процесът на вдигане на цените започна още от ноември миналата година и той се дължи на увеличаване на цените от производителите, което се дължи на увеличаването на разходите при тях и това доведе до това, че повечето лекарства без лекарско предписание са увеличени, отбеляза Николай Костов.

По-скъпи са най-често купуваните и познати лекарства – за кашлица, за хрема, прахчета за простуда и грип, продукти за болка, допълни Костов.

По думите му най-голямо е увеличението в козметиката – добавки и продукти, които са нерегулирани – между 2-3%. Рядко е до 15%, при тези, които са с натрупана инфлация от 2 години.

При предписаните лекарства почти не е възможно да се вдигне цената, защото тя зависи от Съвета по цени, там нещата са по-тежко регулирани, има даже няколко лекарства, които са поевтинели, каза още Николай Костов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *