Експерти прогнозираха ръст на банковите лихви

Ще има ли ръст на лихвите заради инфлацията и какво ще е нейното отражение във финансовата сфера. Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов сподели, че при висока инфлация преструктурираш финансите си и търсиш евтини пари. “Бизнес кредитирането е с относително ниски темпове – до 4-5% годишно, срещу около 11-16% за потребителските. Бизнесът не търси достатъчно кредити, това е причината лихвите да са ниски. Няма как обаче да не тръгнат нагоре при тази висока инфлация”, заяви той.

Мнението му е, че хората трябва да си правят сметка. “Политика, която кара хората да харчат без да се съобразяват, е доста рискова”, смята Дацов. И допълни, че инфлацията в световен мащаб ще присъства дългосрочно. А за Бюджет 2022 счита, че нарушава рамките за Еврозоната.

Според финансиста Юлиан Войнов е видим повишаване на лихвите на централните банки. “Към момента ЕЦБ твърди, че няма да го направи. Анализи сочат, че към края на годината ще има ръст. Последният месец се вижда увеличаване на търсенето на услуги и намаляване на търсенето на дългосрочни стоки”, обясни той. И уточни, че се очакват 3-4 повишения на лихвите, а позицията на банките е изчакване.

“Трябва да очакваме намаляване на лихви заради подкрепа към банките в стресова ситуация. Банковата ни система има голяма ликвидност. От друга страна обаче се наблюдава сериозно увеличение на цените на имотите, ако се затегне световната парична политика и се повишат лихвите, може да се стигне до колапс на цените”, предупреди Войнов. Ако се изпълни сценарият, заложен в Бюджет 2022, има възможност за икономически растеж, но по-реалистично е заради високият дефицит да се задейства по-висока инфлация заради проциклична политика. Така бюджетният растеж ще падне под 4%”, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *