Лодка с мигранти потъна край Канарските острови

Един човек е загинал, а най-малко 16 други са в неизвестност, след като лодка с мигранти потъна край бреговете на Канарските острови в Испания. Четиридесет мигранти бяха спасени при операция на испанските власти в сряда – включително един, евакуиран с хеликоптер.

Длъжностните лица откриха трупа на един човек и продължиха да издирват останалите. “Шестнадесет души паднаха в морето … според показанията на свидетели”, заяви за АФП говорител на автономната област Канарски острови.

Спасителната операция се проведе на 35 км южно от остров Фуертевентура в Атлантическия океан. По данни на Министерството на вътрешните работи през миналата година над 39 000 души са се опитали да стигнат нелегално до Испания, включително над 20 000 души, които са използвали лодки, за да стигнат до Канарските острови.

В същото време най-малко 1255 души са загинали при опити за преминаване на мигранти – най-високата бройка, откакто Международната организация по миграция (МОМ) на ООН започна да събира данни през 2014 г.

В доклад на испанската неправителствена организация Caminando Fronteras обаче се посочва, че през 2021 г. броят на смъртните случаи е достигнал 4 404. Неправителствената организация добави, че тази цифра е повече от два пъти по-голяма от броя на мигрантите, загинали при опит да преминат от Африка в Испания през 2020 г.Испания остава един от основните входни пунктове за нелегалните мигранти, които се опитват да достигнат европейска територия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *