Къде са пробойните в спешната помощ

Къде са пробойните в спешната помощ и какво трябва да се промени, за да не се стига до трагедии като тази във Враца? Това коментираха в “Денят започва” д-р Иван Кокалов от КНСБ и адвокатът по медицинско право Христина Николова.

Според д-р Кокалов в основата на проблема стои човешкия фактор – липсата на достатъчно кадри и апаратура, както и ниското заплащане на медицинския персонал, особено в по-малките населени места. Той призова за гаранции за кариерно израстване на медиците, както и за реформа в системата на спешната помощ – включване на повече парамедици в линейките, така че да се освободят повече лекари за спешните отделения на болниците.

Според адвокат Христина Николова е необходимо да се подобри организацията на спешната помощ у нас, както и координацията на медиците с други спешни структури като пожарната и полицията. Тя сравни случая с починалата жена във Враца с друг трагичен казус, по който работи – тежко болен мъж с ковид, който е принуден да слезе на собствен ход три етажа от дома си до линейката, която го очаква навън, за да го откара в болница. Усилие, което се оказва фатално за мъжа.

Адвокат Николова се позова на собствената си практика и изтъкна, че често в болниците установява липса на конкретно разписани правилници и протоколи, които да утвърждават адекватен механизъм за триаж и прием в спешно отделение. Според нея за конкретния случай във Враца трябва да се установи и защо се е стигнало дотам жената да бъде закарана с частна кола в спешното – дали личният лекар е назначил всички необходими изследвания и защо от Бърза помощ не са изпратили екип.

Липсата на адекватна апаратура в линейките също е голям проблем, допълни Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *