Акциите на Facebook спаднаха с 23%, за първи път в историята отчита по-малко потребители

“Мета”, която е собственик на най-голямата социална мрежа в света – “Фейсбук”, обяви разочароващи финансови резултати, които потопиха акциите й с 23%.

Наред с това, пише “Форчън”, че за първи път в историята си “Фейсбук” съобщи, че месечния брой на активни потребители е с леко понижение до 1.93 млрд. души.

Очакванията на специалистите бяха, че активните потребители ще достигнат 1,95 млрд. долара особено на фона на обявеният проект за виртуален свят – “Метаверс”.

За периода октомври-декември печалбата на компанията е била 3,67 долара на акция което е под очакванията на пазара за 3,85 долара. Така ценните книжа на компанията спаднаха до 249,15 долара, като по този начин пазарната капитализация на “Мета” спадна с 200 млрд. долара до 700 млрд. долара.

Компанията също така обяви, че очаква приходи през настоящия тримесечен период в диапазона между 27-29 млрд. долара, при очаквания на анализаторите за постъпления от около 30,15 млрд. долара.

“Мета” обяви и че през 2021 г. е инвестирала 10 млрд. долара в проекти свързани с метавселената, които до този момент не дават значителен резултат.

Последното тримесечие на 2021 г освен с ребрандирането на компанията съвпадна и с поредния скандал свързан със социалната мрежа и за това как се справя с разпространението на дезинформация. През октомври Франсис Хаугън, бивша високопоставена служителка на Facebook, разкри, че компанията продължава да не прави достатъчно за спиране на неверните слухове. В центъра на разкритията и беше организирането на щурма срещу американския парламент – Конгреса.

Няколко дни преди атаката, в края на 2020 г., създаденият по-рано департамент за контрол на дезинформацията във Facebook е разформирован, като от компанията посочват, че служителите му ще продължат да работят в други отдели.

Часове след атаката на Капитолия главният технологичен директор на Facebook Майк Шрьопфер публикува във вътрешния чат на компанията: “Продължавайте да удържате позиции. Facebook трябва да продължи да позволява умерените коментари по повод атаката на Конгреса, но да не подкрепя призивите за насилие”.

Съобщението му обаче е посрещнато с гняв и недоволство от служителите. Разкритията по случая бяха наименовани “Facebook Papaers”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *