Радев и Йотова полагат клетва за втория си мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще положат клетва пред Народното събрание за втория си мандат на тържествена церемония днес от 10.00 часа. Те ще встъпят в длъжност на 22 януари.

Румен Радев е вторият президент в най-новата ни история, който печели втори мандат, след президента (2002-2012) Георги Първанов. Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори на 21 ноември 2021 г. срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева.

В рамките на церемонията днес, която ще се предава пряко по БНТ и БНР, ще бъде прочетено решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на страната. Двамата ще положат клетва пред Народното събрание да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Държавният глава ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на България и председатели на Народното събрание. Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

След церемонията в парламента, в 11.00 часа, Негово светейшество патриарх Неофит ще посрещне в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” президента Радев и вицепрезидента Йотова и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност. Негово светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *