Педиатър: Особеност на „Омикрон“ е развитието на ларингит при децата

Вариантът „Омикрон“ има няколко особености. Първо засяга много по-лесно децата, в световен мащаб над 40% от всички хоспитализирани деца са под 1-годишна възраст, обясни в сутрешния блок „Тази сутрин“ д-р  Калин Лисички – началник на Клиника по педиатрия в болница „Токуда“. В болницата има разкрити 10 COVID легла, а от тях 6 са заети. Пет от децата са на възраст от 1-2 месеца, уточни д-р Лисички.

Като протичане заболяването започва с банална хрема – запушен нос, дразнене на гърлото и кихане. Температурата не е задължителна и тя е относително кратка. Спират обаче да се хранят тези деца, каза педиатърът.

Лекуването протича в зависимост от състоянието им – при възпаления антибиотик, в други случаи венозни инфузии, докато започнат да се хранят, уточни той.

По думите на лекаря, друга особеност на този вариант е развитието на ларингит. Това заболяване обикновено започва доста драматично – нощно време с лаеща кашлица и задух, затруднено поемане на въздух, но с благоприятна прогноза, обясни д-р Лисички.

Родителите трябва да се притесняват, когато има промяна в честотата на дишането, ако се промени цветът на устните или на лицето  и стане синкав – тогава липсва кислород, ако децата по-трудно от обичайното влизат в контакт и са замаяни – всичко това са алармиращи симптоми, посъветва лекарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *