Георгиева: Инфлационният натиск ще отслабне до края на 2022 г.

Очаква се инфлационният натиск да отстъпи до края на 2022 година, началото на 2023 година, посочи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя даде тази оценка в публикувано днес интервю за в. “Нешънъл” – основният англоезичен вестник в Близкия Изток, съобщи представителството на МВФ в България.

Инфлацията в момента е проблем, “защото се отразява на населението и бизнеса и може да доведе до затягане на финансовите условия”, каза Георгиева. Тя се определя като “предпазлив оптимист” по въпроса за разрешаване на смущенията по веригата за доставки, което би могло до отслаби инфлацията. Ръководителката на МВФ предупреждава, че други фактори, като климатични шокове, биха могли да окажат влияние върху цените на храните.

“Надявахме се да имаме повече набран темп за възстановяване през 2022 година, но още през последния месец на предходната година видяхме, че тази инерция отслабва, защото двата големи двигателя на растежа на световната икономика – САЩ и Китай, се забавяха, а след това ни удари (вариантът на коронавируса – бел. ред.) Омикрон”, каза Георгиева.

По думите й светът ще трябва да се адаптира към това да бъде “податлив на шокове”.

Въпреки неясните перспективи според директора на МВФ има за какво да бъдем оптимисти.

“Научихме се как да функционираме с пандемията около себе си, задействахме нашите учени, за да осигурим защита на хората си, сега сме по-ефективни с всяка (следваща) вълна, която идва, и ограниченията, които причинява, са по-леки”, подчерта тя.

Макар Георгиева да е оптимист, че въздействието на вируса ще отслабва, тя посочва други опасения и основния за несигурност.

Приоритетите на МВФ за 2022 г. включват подпомагане на хората и страните да се справят с последиците от продължаващата вече трета година пандемия, каза г-жа Георгиева.

Друг проблем според нея е достъпът до финансиране, но подчертава, че Фондът е готов да подкрепи тези, които се нуждаят от средства.

“По време на тази криза предоставихме близо 170 млрд. долара финансиране на 90 държави. Направихме нещо забележително, което обедини членовете ни за историческо разпределение на специални права на тираж от 650 млрд. долара, това е инжекция за глобалната икономика”, каза тя за изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *