Зайкова: Хората със социална пенсия са най-ощетени в момента

Хората със социална пенсия са най-ощетени в момента – те имат 38 лева по-малко през януари. Ще ги дадат февруари, но дотогава инфлацията ще го е изяла. Ще трябва да сложат и инфлационен коефициент. Това каза бившият председател на парламента Мика Зайкова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Според нея пенсиите трябва да се преизчислят, да се вземе предвид 2017, 2018 и 2019 г. „Хората, които си доплатиха стаж, за да получат пълна пенсия, бяха лишени от увеличение за тези години от 1,35%“, посочи Зайкова.

По повод КОВИД добавките за ваксиниране Зайкова смята, че тази мярка не е сработила. „Българинът е умен човек и не се продава за 75 лева. По-добре да има хубава информационна кампания, хората да бъдат убедени, а не да бъдат лъгани със стотинки“, заяви тя.

Зайкова посочи, че инфлацията надвишава ръста на БВП, което означава директно обедняване. „Работещите бедни никой не ги смята. Хората с минимална заплата, които не получават нищо под масата, живеят изключително бедно“, посочи финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *