Ценови скок на горивата предизвика размирици в Казахстан

Казахстанският премиер Аскар Мамин разпореди да се създаде правителствена комисия за разрешаване на ситуацията в Мангистауската област на страната, където демонстрантите настояват за по-ниски цени на втечнения газ. По-рано жителите на градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област излязоха масово по улиците с призив за намаляване на цените на горивата. Според тях от 1 януари цената за литър втечнен газ се е увеличила до 120 тенге (0,27 долара). Демонстрантите поискаха да се намали до 60 тенге (0,13 долара).

Президентът Касим-Жомарт Токаев инструктира правителството спешно да разгледа ситуацията в региона, като вземе предвид икономическите и правни аргументи. Според него гражданите имат право да изразяват публично исканията си пред местните и централните власти, но това трябва да става в съответствие със законодателството, в частност със закона за мирните събрания.

Срещу собствениците на бензиностанции е започнала разследване за тайно ценово споразумение.

„В момента собствениците на бензиностанции в района на Мангистау, в рамките на социалната отговорност на бизнеса, взеха проактивно решение да намалят цената на газа от 120 на 85-90 тенге (0,19-0,20 долара) за литър. Ще бъдат приложени системни мерки за осигуряване на дългосрочна ценова стабилност и предотвратяване на спекулативните скокове в цените на газа чрез създаване на ценови коридори“, увериха от правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *