София също се отказа от зарята в новогодишната нощ

София се отказва от зарята в новогодишната нощ. Два дни преди да посрещнем 2022 година, кметът Йорднака Фандъкова се присъедини към призива на Фондация “Четири лапи” общините да отменят новогодишното шоу с фойерверки. Без заря остава и Стара Загора. В столицата парите за пиротехника ще се използват за светлинно шоу в навечерието на Нова година.

Запознайте се с госпожица Шелдина Табова: двугодишно клепоухо зайче, което не се страхува от почти нищо. Освен от новата прахосмукачка-робот. Колкото и смела да е 364 дни в годината, нощта на 31 декември срещу 1 януари е предизвикателство за всяко зайче като Шелдина.

“Би било супер всеки да осъзнае какво причинява с едни красиви уж наглед бомбички до какво може да се стигне. Сърцето им може да изкочи”, обясни Нина Табова от фондацията.

„Красивото за нас е ужасяващо за тях” – така “Четири лапи” призова за поредна година да се сложи край на зарята в празничната нощ. Заради рисковете, които крие за животните.

“За тях светлините и шумът от фойерверките са изключително стресиращи – могат да доведат до редица тежки заболявания на централната нервна система”, допълниха природозащитниците.

Вносители и търговци на фойерверки обаче се обявиха против това новогодишната заря да остане в историята.

“В миналите години се е гърмяло много по-безразборно. Това, което е било преди, когато са правени самоделки, имаше голям черен пазар – беше съвсем различно. В момента почти няма инциденти”, обясни Тодор Попов, вносител на фойерверки.

Официалните данни обаче показват друго. В първите часове на 2018 към най-голямата спешна болница у нас  УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов” – се обръщат петима, след боравене с пиротехника. това число постепенно нараства с годините като в началото на 2021 пациентите са 10.

След инициативата на фондациятя, община Стара Загора се отказа да отпразнува настъпването на 2022 година със заря. И реши да дари заделената сума.

“Най-бюджетният вариант е между 5 и 15-20 хиляди лева. Това сигурно не е достатъчна сума, но ние ще ги дарим”, каза зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева.

„НЕ” на илюминациите в новогодишната нощ казаха и от Столична община. И вместо със заря, 2022 година ще бъде посрещната със светлинно шоу. Но в други общини – като Благоевград – фойерверки ще има.

“Ще останете изненадани колко хубава заря сме направили с колко по-малко пари”, коментира кметът на община Благоевград Илко Стоянов.

Жители на Благоевград настояха вместо за заря, тези пари да бъдат дарени на семействата от изгорелия блок. Така, въпреки че зарята остава, кметът заделил същата сума от собствената си заплата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *