Експерти: Няма да има пробив след срещата между Путин и Байдън

 “Срещата между Владимир Путин и Джо Байдън е с голям залог, но с малки очаквания. Няма да се получи сериозен пробив, няма да има война, но няма да има и разведряване. Структурира се глобалната конфронтация на бъдещия свят: Г-7, НАТО, ЕС срещу Русия и Китай, това е дългосрочно противоборство”, това каза в предаването “Денят на живо с Наделина Анева” по Нова Нюз Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Според него рязко увеличеният риск за сигурността е довел до тази среща, а той е бил породен от Украйна.

“Ще се търси намиране на диалог, но надпреварата във въоръжаването продължава. Не очаквам големи резултати от тази среща”, смята той и добави, че политиката на Байдън е консолидиране на съюзниците, за да разчита на тях.

Важното за Любомир Кючуков е дали срещата ще е епизод или част от процес. Той очаква да има обсъждания, а взимане на решения ще следват по-късно, като бъде оставена отворена вратата за следващи срещи, не задължително на високо ниво.

“Пренасянето на несигурността в киберпространството и Космоса могат да бъдат изключително опасни. Войната стана приемлива, легитимен инструмент за решаване на спорове, изчезна думата мир и това е показателно, че механизмите за решаване на конфликтите започват да не действат”, категоричен бе Кючуков.

За него борбата в следващите десетилетия ще е между САЩ и Китай, а Русия и ЕС ще имат поддържаща роля, а България трябва да избягва конфронтация, защото нямаме интерес от директни сблъсъци.

По отношение на РС Македония и България Любомир Кючуков заяви, че сме проиграли предимството си като член на ЕС и ние сме губеща страна от бавенето.

В предаването доц. Велизар Шаламанов, бивш военен министър и експерт по ИКТ и сигурност, заяви по отношение на промените в службите у нас, че е смущаващо случването им без наличието на парламент, затова тези решения трябва да се преразгледат от следващото Народно събрание.

За срещата между лидерите на САЩ и Русия той смята, че тя дава едно ново начало, а Байдън представя позицията на всички свободни страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share