Нинова: Следващите 3 месеца няма да има увеличение на тока

Бях в парламента, бях и в МС, ние смятаме че трябва да има мораториум, имам предвид не само БСП, а и коалиционните партньори, но не така както го предложиха ГЕРБ, каза Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице” по бТВ. „Те предложиха дата 1 януари 2021 г., ние сме за това мораториумът да бъде наложен от 16 декември. Това вече е утвърдена европейска практика. Испания наложи таван на цените на природния газ за три месеца, Румъния таван на цените на електричество и газ, таван наложиха и Унгария, за да защитят народите си”.

Мораториум ще има, но не бива да е със задна дата, защото това е незаконно, категорична е Нинова. „Поставям на първо място грижата за семействата и домакинствата, непосилно за много от тях е да поемат повишаване на цените на тока и парното. Ръстът на доходите не може да стигне инфлацията и затова на първо място поставяме грижата за хората”.

Тази временна комисия в парламента да даде предложения за решения, след три месеца след мораториума какво трябва да се промени в Закона за енергетиката, какво трябва да се промени в правилниците на КЕВР, целта на тази комисия е компетентно и експертно да каже на народните представители какво да променят, ако искат да се погрижат за хората, обясни още Нинова. „ГЕРБ направиха някакъв саботаж на цялата идея, дискусията се обезличи. Комисията работи сега в момента, възможно е от утре да се наложи мораториума”.
Министерство на икономиката и индустрията е огромно с много и различни посоки отговорности, допълни Нинова. „Да започна с ДКК, където са държавните дружества. Целият военно-промишлен комплекс, Агенцията за малки и средни предприятия, Агенция за потребителите, КЗП, КЗК, външната икономика и външната търговия, стокови борси и тържища в цялата страна, индустриалните зони, Българската агенция по експортно застраховане, лицензионни и регистрационни режими с в това министерство. Има и второстепенни агенция, например Държавната агенция по метрология и технически надзор. Пропускам моята любима тема – язовирите, извън големите, които са в енергетиката. И още, това не е всичко”.

Възложих цялостен преглед в държавните дружества, днес спрях всички конкурси, които са в момента за назначаване на нови бордове, например във ВМЗ-Сопот, Кинтекс, докато не ми се даде пълна картина за състоянието, което поемам като отговорност, изтъкна Нинова. „Всичко, което се открие, ще бъде изнесено публично”.

Имам желание всяка седмица да давам пресконференция и да давам информация за какво се е случило, какво сме постигнали, какво не сме, допълни още Нинова.

Отдавна спрях да следя какво говори Сергей Станишев, но ще коментирам сериозно – очевидно е, че без БСП не можеше да се състави правителство на промяната, заяви Нинова. „Изключително сериозно се отнесоха към нас партньорите и в много висока степен залегна в програмата, програмата на БСП. За нас това е измерителят – дали ще можем да си изпълняваме обещанията, които сме дали пред хората”.

Съгласни сме да се вдигне максималния осигурителен праг, това не е проблем за нас, обясни Нинова. „Ако сме направили някакви точни разчети, че част от нашите мерки разположихме от юли 2022 г. нататък, макар че много искахме всичко да е от 1 януари тази година. През юли ще има актуализация на бюджета. Например, колегите приеха безплатни учебници за децата от 1 до 12 клас, но това ще заложим през юли, тъй като учебната година започва през септември. Безплатните детски градини и ясли от 1 януари. Промяна в закона за местните данъци и такси. Пенсиите – много сериозни разговори имахме там. Направихме възможното сега от 1 януари да има преизчисляване на пенсиите с нов коефициент – една година да се отчита 1,35 и да има допълнителна добавка, ковидна, и това увеличение на пенсиите и ковидната добавка да доведат до това, че от 1 януари пенсионерите да не получават по-малко, отколкото тази година. От 1 януари няма да има нито един пенсионер, който да живее под прага на бедност. 830 хиляди живееха под прага на бедност, няма да има нито един под прага на бедност. От юли нататък с актуализацията на бюджета вече мислим за онзи модел на преизчисляване на пенсиите, който ще доведе до справедливото увеличение.”

Ние държим на това болниците да не са търговски дружества, общото заключение е да се промени статута на болниците – как да стане това, в момента готвим екипите, които сядат да мислят как да го направим, разказа Нинова. „Държавните болници преминават към МЗ, което също е добра стъпка. В образованието – да се преразгледа съдържанието на учебниците. Обединихме се около това да има най-много по два учебника по предмет.”

В позицията на БСП няма никаква промяна по позицията за РСМ, категорична е Нинова. „Говорих и с премиера – тази позиция не се променя, но неговото предложение е тя да се надгражда с разговори за икономика, култура, инфраструктура и т.н”

Януари няма да се кандидатирам за лидер на БСП, защото тогава е конгресът, който трябва да констатира оставката ми и да насрочи пряк избор, който вероятно ще се състои през март, но обмислям варианта, не го изключвам, в заключение каза Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *