НС наложи мораториум върху цените на тока за бита от 1 януари 2022г

ъс 186 гласа “за” Народното събрание прие мораториум по предложение на ГЕРБ, с който цените на тока за битовите потребители да останат непроменени от 1 януари 2022 година.

Преди това, със 163 гласа “за”, 49 “против” и 7 въздържали се, депутатите приеха създаването на Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Идеята дойде от парламентарната група на “Продължаваме Промяната” и проектът на решение беше включен като трета точка в дневния ред за заседанието на НС в сряда.

Предложението беше на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Изненадващо обаче мнозинството подкрепи опозицията и така 186 народни представители спряха поскъпването на основните битови сметки след Нова година, което вече поискаха от КЕВР. Двама народни избраници бяха против, а други двама се въздържаха.

“Радвам се, че опозицията разсъждава отговорно, затова мога да ви уверя, че ние ще подкрепим вашето предложение за мораториум, обърна се към ГЕРБ Тошко Йорданов от ИТН.

Така парламентът изпревари енергийния регулатор, който вече предложи от 1 януари 2022 повишението на цената на тока за бита да бъде средно с 11,51%. Това бе и една от причините вносителите от “Продължаваме промяната” да настояват за временна комисия за енергийната криза, а изненадващо НС да наложи освен това и мораториум върху цените.

ДПС не подкрепиха предложението. “Направихте най-големия популизъм. Нямате представа какво направихте със свободния пазар на електроенергия в България”, реагира Рамадан Аталай. Това решение е противозаконно, каза той. Депутатите от движението не взеха участие в гласуването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *