Запазва се тенденцията за повишаване цената на стоките от потребителската кошница

От началото на месец ноември тази година, имаме една устойчива тенденция за повишаване на цените на стоките в потребителската кошница. Това каза за Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

“Плавно повишаване, но устойчиво. При основните хранителни продукти, единственият продукт, който е с изменение от един процент нагоре е прясното свинско месо. При захарта имаме покачване с 23%, при фасула – 12%, брашното с 23%, олиото с 41%,яйцата с 10%, кашкавала 16%, сиренето – 15%, маслото с 10% е повишило цената си спрямо тази от миналата година по същото време. При плодовете и зеленчуците е интересно, че имаме тенденция за спад на цената на червения оранжериен домат с 10% под нивата от миналата година. По отношение на краставиците сме с 36% нагоре, пипера с около 20%, картофите и морковите с около 30%, рекордьор тук е зелето с 60% повишаване на цената, спрямо тази от миналата година. Лимонът е повишил цената си с 22%, но това е характерно за почти всички цитруси, заради повишаването на цените в логистиката. Ябълката доста дълго запазваше цената си, но и там вече имаме едно покачване с около 8%. Основните причина за това повишаване на цените са повишаването на цените на енергийните ресурси и докато не се намери баланс там, ще продължим да наблюдаваме тази тенденция. ”

Ако от всеки продукт от потребителската кошница закупим по единица, имаме една кошница от 86 лева, съобщи още Владимир Иванов.

” За да илюстрирам промените през последните години в цената на потребителската кошница ще кажа следното през 2014 сме плащали 67 лева за тези стоки. 2015 – 65 лева, 2016- 64 лева, 2017 – 69 лева, 2018 – 68 лева, 2019 – 72 и тук увеличението е заради чумата по свинете, 2020 – 75 лева, а днес потребителската кошница вече ни струва 86 лева.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *