Валежите ще продължат и през нощта

Оправдаха се прогнозите за проливни валежи тази нощ. До 11 часа сумарното количество на места вече достигна 50-60 литра на кв. метър. С продължаващото застудяване във все повече райони дъждът ще преминава в сняг.

В близките часове валежите ще обхванат цялата страна. Предупреждение за значителни количества е в сила в много райони, а в областите Благоевград, Смолян и Кърджали предупреждението е от втора степен, код оранжево.

В Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът вече преминава в сняг, ще се образува снежна покривка.

С умерен и временно силен северозападен вятър ще продължи да нахлува по-студен въздух, температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от около минус 1-0° в Дунавската равнина и високите западни полета до 12-14° в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен южен вятър.

През нощта на много места в северозападната половина от страната ще продължи да вали сняг, в останалите райони – дъжд. До сутринта валежите почти навсякъде ще спрат, най-късно в крайните североизточни райони.

Минималните температури ще бъдат от около минус 3° в отделни котловинни полета в Западна България до 5°-6° по Черноморието.

През деня от югозапад облачността ще се разкъсва и в много райони ще намалява до слънчево, но ще остане много ветровито с умерен вятър от запад-северозапад, който едва вечерта ще отслабне. Максималните температури в цялата страна ще се понижат и ще бъдат между 2 и 7 градуса, в София – не повече от 1°

Значителна ще остане утре облачността по Черноморието, а преди обяд на отделни места все още ще превалява дъжд. Ще бъде ветровито, с временно силен северозападен вятър.

Облачно ще бъде и в планините през първата половина на деня. Ще има валежи от сняг, но с тенденция към спиране.

По-късно облачността в масивите от Западна България бързо ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад.

Циклонът, който днес преминава през южните райони от Балканския полуостров, ще се изтегля на североизток през Черно море към Украйна. Валежите ще спрат, най-късно в източните райони, а облачността от запад на изток ще се разкъсва и временно ще намалява.

У нас, с намалението на облачността, в четвъртък температурите ще паднат под нулата, но през деня ще започне затопляне. Повишението на температурите ще продължи и през следващите дни, но отново ще има валежи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *