Димитър Зоров: Млекопроизводителите у нас работят на загуба

Договорят се постове, министерства и коалиционни споразумения, а никой не се е срещнал с бранша, за да залегнат като политики в коалиционните споразумения. Това каза председателят на УС на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров в предаването „Говори сега” по БНТ.

Той заяви, че млечните продукти са много по-евтини от себестойността си и всички млекопроизводители у нас работят на загуба.

Той коментира, че в момента се говори за милиарди в помощ на населението, но никой не говори за подкрепа на бизнеса, особено в хранителната промишленост. „Имаме единствено повременна рамка, която Европейският съюз е определил колко да бъде, но не сме взели нищо, защото казват, че пари в бюджета няма”, заяви Зоров.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов коментира, че от една страна нарастват ресурсите, необходими за растениевъдството – торове, горива и др., от друга страна има и натиск на пазара, който е много конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата.

Иванов посочи, че в момента се забелязва устойчив и постоянен тренд на покачване на цените на хранителните продукти. „Възпиращият фактор е вносният конкурентен пазар в Европа. Но като цяло ако няма равновесие в енергийния ресурси, не е ясно къде ще отидат нещата, тъй като в момента тенденцията е негативна”, коментира председателят на ДКСБТ.

И двамата призоваха потребителите да залагат на български качествени стоки, за да подпомогнат родната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *