Градското осветление подпомага по-ранното разлистване на дърветата

Пъпките на дърветата в американските градове се разлистват значително по-рано, отколкото в провинциалните местности, сочи ново изследване. За това допринасят изкуствената светлина от уличните лампи, нощните светлини и автомобилите, които засилват ефекта на ранното раззеленяване заедно със затоплянето на климата.

Автор на изследването е екологът от китайски произход Лин Мън от Националната лаборатория „Лоурънс” в Бъркли (щата Калифорния), която е получила за него специалната награда на Science&SciLifeLab за млади учени. Статията е публикувана в изданието Science.

„Ние еколозите вече знаем много за влиянието на затоплянето и повишаването на концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата върху растенията, тъй като това са двата най-важни аспекта в изменението на климата, но за влиянието на градското осветление, светлинното замърсяване върху природата, малцина са се замисляли – обяснява Мън. – Получените от мен резултати ни напомнят, че изкуствената светлина остава слабо изучен фактор във фенологията; увеличението на светлите часове от деня може да доведе дотам, че в по-топъл климат листата на дърветата ще се разтварят по-рано през пролетта.”

Използвайки сателитни данни от Националната фенологична мрежа на САЩ и НАСА, Лин Мън е сравнила пролетните „дати на раззеленяване” в градските и провинциалните райони на 85-те най-големи градове в САЩ между 2001 и 2014 г. Тя е открила, че раззеленяването в градовете е настъпвало с около шест дни по-рано, отколкото в селските местности. Особено рано – средно с девет дни по-рано от обичайното – се разлиствали дърветата, намиращи се на местата с най-интензивно изкуствено осветление.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *