Предупреждение за проливни валежи и силен вятър в Югоизточна България

Много ветровито и необичайно топло беше и днес – поривите на вятъра в Монтана надхвърлиха 60 км/ч, а температурата във във Велико Търново достигна 19°. Причината – обширен многоцентров циклон, в чиято предна част, към Балканите се пренася все още по-топъл, но и влажен въздух и през нощта, започналите вече в югозападните райони валежи, бързо ще обхванат по-голямата част от страната.

Утре ще продължи да вали, все още дъжд. Предупреждение за значителни количества е обявено в 19 области в югоизточната половина от страната, а в областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Шумен и по Черноморието, жълт код е в сила и за много силен и бурен вятър от юг-югозапад.

Там максималните температури отново ще достигнат до около 20°, но в следобедните часове със силен вятър от северозапад ще нахлува по-студен въздух и в останалата част от страната ще започне застудяване. След временно спиране, през нощта срещу вторник се очакват нови валежи, които с продължаващото застудяване по високите полета и в западната част от Предбалкана ще преминат в сняг.

В планините и утре ще духа силен и бурен югозападен вятър. Ще вали дъжд, над 1800 метра – сняг, но след обяд вятърът в по-ниските планински части от Западна България ще се ориентира от северозапад, с него ще нахлува по-студен въздух и до вечерта снежната граница ще се понижи и под 700 метра надморска височина.

И към времето в Европа. С валежи ще бъде и утре в по-голямата част от континента, а студеният въздух, настанил се над Централна Европа, ще се премества на изток и утре ще обхване и северозападната половина от Балканите, но в югоизточните части от полуострова ще остане необичайно топло за сезона.

У нас, във вторник, температурите ще продължат да се понижават и още преди обяд и в североизточните райони дъждът ще премине в сняг. В комбинация със силния витър, в Лудогорието и по планинските проходи, ще има условия за преспи и навявания. Очакванията са в края на деня валежите постепенно да спират, но с намалението на облачността, в сряда температурите сутринта ще паднат под нулата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *