Англия затяга мерките заради новия щам Омикрон

В Англия наложителното носене на маски в магазините и в социалния превоз се завръща от следващата седмица в границите на серия от ограничения по отношение на новия вариант на Ковид-19 Омикрон. Очакванията са и останалите елементи на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – да въведат същите лишения , заяви БНР.

Премиерът Борис Джонсън съобщи , че ограниченията са временни и превантивни. На специфична конференция , съпроводен от основните съветници на държавното управление по здравни и научни казуси Крис Уити и Патрик Валанс, министър-председателят съобщи , че Омикрон се популяризира извънредно бързо и може да се предава сред изцяло имунизирани хора. Това налага стягане на ограниченията.

Борис Джонсън сподели, че хората няма да бъдат спрени да пътуват, само че в този момент всички притигащи от чужбина ще би трябвало да си правят PCR тест на втория ден и да се самоизолират. Идващите от страните от “червения опис “, в който към този момент има 10 страни от Южна Африка, ще се карантирират по хотели. Ще бъде подновено наложителното носене на маски в магазините и в социалния превоз, само че не и в заведенията за хранене.

Отново се обръща особено внимание на ваксинирането с акцент върху бустер дозите. Джонсън сподели , че Съвместната комисия за ваксиниране и имунизация в този момент би трябвало да взе решение наистина ли да свали възрастовата граница за трета доза до 18 години и да разреши втора доза за децата от 12 до 15 години. Премиерът изрази убеденост , че тази година Коледа ще бъде изобилно по-добра от предходната година. На Острова бяха записани два случая на Омикрон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *