Как вървят цените на жилищата в Бургас, Варна и Пловдив

Жилищните пазари в трите областни града Пловдив, Варна и Бургас завършват 2021 г. напълно възстановени от COVID кризата, анализира сайт pariteni.bg. Най-бърз темп на развитие бележи Пловдив, където ръстовете на цените и цялостната активност на пазара се възвърнаха до предкризисните си нива и дори успяха да ги надминат.

В това отношение Пловдив следва плътно тенденциите, които характеризират най-големия пазар в страната – София. Двата морски града са с малко по-бавен темп на възстановяване и вероятно ускореният растеж на цените при тях ще се усети през следващата година, твърдят експертите.

Средната цена на жилищата в Пловдив през 3-тото тримесечие е 850 евро/кв.м. при 808 евро/кв.м. година по-рано. Това представлява годишен ръст от 5.2%, сходен с този от преди пандемията. Цените в Пловдив вече достигнаха нивата от 2008 г., но все още са по-ниски от тези във Варна и Бургас.

Пловдив е и един от първенците по нарастване на обема от реализирани продажби през 2021 г.. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за деветмесечието са вписани 13 232 продажби, което е с 37% повече спрямо обема за същия период на миналата година и 30% повече спрямо 2019 г. Новото строителство за поредна година е най-предпочитано от купувачите и бележи възход. Издадените разрешителни за строителство на нови жилищни сгради са сходни с тези от 2020 г., но броят на жилищата в тях нараства.

Във Варна средната цена през 3-тото тримесечие е 885 евро/кв.м. при 860 евро/кв.м. година по-рано. Измереният годишен ръст на цените на жилищата в морската столица е около 3%. Сделките в морската столица нарастват с около 20% на годишна база, както спрямо 2020 г., така и спрямо 2019 г. Това сочат данните на Агенцията по вписванията. Официалната статистика още сочи спад в издадените разрешителни за строеж. За жилищни сгради техният брой е 394 през 2021 г. при 426 за 2020 г.

В Бургас средната цена достигна 900 евро/кв.м. през 3-тото тримесечие и е само с около 1.2% по-висока от тази през 2020 г. (890 евро/кв.м.). Това нарежда Бургас на последно място по ръст на цените на имотите в големите градове за тази година.
Същевременно обаче регистрираните продажби в Агенцията по вписванията са с около 40% повече от тези през 2020 г. и с около 25% повече от 2019 г., което показва, че пазарът в Бургас е активен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *