78 са новите случаи на Covid у нас

78 нови случая на коронавирус или 0,6 процента от 13 480 теста, направени през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

Най-много са откритите носители на заразата в София – 29, следва Варна и Бургас със съответно 8 и 5 нови случая. В 9 области няма новозаразени, в останалите – случаите са единични.

Под 1500 пациенти с Ковид-19 са настанени в болница. 179 са в интензивни отделения.

12 души са починали, като излекувани са посочени 188 души.

13 027 дози ваксини са поставени през изминалото денонощие, с което общият брой на поставените дози e 1 761 277. Завършен ваксинационен цикъл имат над 805 хиляди души.

Вече е в сила новия “COVID сертификат” за 33 страни в Европа

От днес влиза в сила така нареченият “COVID сертификат”. Здравният пропуск, който ще бъде в хартиен или дигитален формат, представлява QR код, който може да бъде проверяван от превозвачи по въздух, суша и вода.

Съдържа име и дата на раждане, но преди всичко данни за ваксинация – вид на инжекцията, брой поставени дози и дата на ваксиниране. Или пък дата и тип на направен тест и резултатът от него.

Сертификатът е валиден за пътуване между 33 европейски държави – 27-те от Европейския съюз и Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария.

От тази нощ всички гранични пунктове трябва да разполагат с необходимите устройства, които да разчитат кода.

От днес се въвежда и нов режим на влизане в страната. Страните ще бъдат разделяни на червена, оранжева и зелена зона въз основа на броя заболели и на процента на положителните тестове, като списъкът ще се обновява всяка седмица, така че хората да имат предвидимост.

Хората, които са в зелена зона, влизат с най-облекчения режим, в оранжевата зона са с малко по-строг режим, като дори да имат сертификат, на част от хората на случаен принцип ще се правят допълнителни тестове. А тези, които са в червената зона, няма да бъдат допускани в страната.

Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на “безпокойство”, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share