Amazon унищожава милиони непродадени стоки всяка година

Гигантът в електронната търговия на дребно Amazon унищожава милиони непродадени стоки всяка година във Великобритания. Това сочи ново разследване на британската телевизия ITV News.

Медията се е натъкнала на огромни купчини кутии с надпис “унищожи”. Те са били пълни с електроника, бижута, книги и други нови или малко използвани предмети в специална “зона за унищожаване”. Журналистите са заснели практиката и с камера, влизайки под прикритие в склада Dunfermline в Шотландия.

Около 124 000 артикула в Dunfermline са били етикетирани като предмети за унищожаване само за една седмица през месец април, според вътрешен документ, получен от ITV News. Само 28 000 артикула са били заделени за дарения през същия период. Около половината от всички неща, които са били изхвърлени, са били върнати от потребители стоки, според бивш служител на компанията. Другата половина се е състояла от изцяло нови продукти, споделя още той.

Разследването разтърси потребителите в интернет заради нелогичните действия от страна на компанията, основана от Джеф Безос. Непотребните стоки биха могли да бъдат дарявани или все пак да бъдат продавани. Освен това подобно разхищение на материали е изключително неекологично.

“Това е невъобразимо количество ненужни отпадъци и е просто шокиращо да видиш, че компания за милиарди се отървава от запасите си по този начин”, коментираха представители на екологичната организация Greenpeace пред ITV News.

В официално изявление, Amazon отрече да изпраща каквито и да било продукти на сметищата във Великобритания. Оттам твърдят, че депото, което британската медия е посетила, всъщност е място за рециклиране.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share