40% от населението в България е боледувало от COVID-19

40% от населението в България е боледувало от COVID-19. Това сочат данните от изследване на лаборатории от 38 населени места в цялата страна, обяви в БТВ „Тази сутрин” д-р Недялко Калъчев, управител на медицинска лаборатория. Проучването не е представително, предупреди д-р Калъчев. Официално регистрираните случаи на коронавирус у нас са 421 246, което е под 10% от населението, сочат данните в Единния информационен портал.

Лабораториите са изследвали 2600 проби на различни пациенти, които са ги посетили по различни причини – бременност, заболяване, съмнения за коронавирус и др.

По наблюдения на собствениците на лаборатории хората, които по-тежко са изкарали вируса миналата година, все още имат антитела.

От днес всички лицензирани лаборатории трябва да изпращат най-малко 10% от положителните PCR тестове за коронавирус в Националната референтна лаборатория за секвениране. Чрез секвенирането се установява какви варианти на вируса има в страната. Досега има доказан само един случай на силно заразния индийско вариант.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share