14 арестувани на протести срещу COVID мерки в Лондон

Полицията задържа 14 души в центъра на британската столица, протестиращи срещу противоепидемичните мерки. Трима полицаи са леко ранени по време на сблъсъците с протестиращи.

“Докато осигуряват реда на днешната демонстрация в Уестминстър, полицейски служители задържат 14 души. Трима полицаи са ранени, но за щастие нараняванията им не са сериозни”, казват служителите на реда в столицата.

Отбелязва се, че някои от протестиращите, които дефилирали по правителствената улица “Уайтхол”, се опитали да блокират движението, нарушили обществения ред и проявили агресия към полицията, съобщава ТАСС.
Няколкостотин души са участвали в демонстрацията, която призова лондончани да спрат да се подчиняват на правителствените ограничения, съобщават британските медии.

Предвиждаше се на 21 юни в кралството да отпаднат последните ограничителни мерки, въведени миналата година поради пандемията на COVID-19. Преди седмица обаче, премиерът Борис Джонсън обяви, че отпадането ще трябва да бъде отложено до 19 юли поради повишена честота и рискове, свързани с разпространението на щама “Делта”, който се превърна в доминиращ и силно заразен във Великобритания.

През следващите четири седмици властите планират да увеличат ваксинациите, така че всички британци над 40 години да получат втора доза. Планира се броят на напълно ваксинираните възрастни да се увеличи от сегашните 60% на 70%.

От 21 юни на жителите на Англия трябваше да бъде позволено да се срещат в големи компании както на открито, така и на закрито. Трябваше да се улесни провеждането на масови събития и значително да се отслабят мерките за социално дистанциране. Нощните клубове също се подготвяха за възобновяване на работата.

От средата на май в страната се отвориха музеи и кина, ресторантите и кръчмите започнаха да работят изцяло, които дотогава можеха да обслужват само посетителите отвън.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share