Над 40% от кипърците са с две дози ваксина срещу Covid-19

Кипър навлиза в третия етап на ваксинационната си програма срещу коронавирус, след като обхвана с имунизации повече от 60% от населението. Страната е на трето място в ЕС по темп на имунизациите.

От днес електронният портал за записване за ваксинация е отворен постоянно за всички граждани над 18 години. На разположение на желаещите ще бъдат всички налични ваксини, като периодично ще бъдат добавяни нови количества в зависимост от доставките на препаратите.

Досега имунизацията се провеждаше по график, като порталът се отваряше в определени дни за заявки само от дадена възрастова група. В двата етапа на кампанията бяха дадени по две възможности на всички възрасти.

Повече от 60% от населението на страната вече са получили поне по една доза, а над 40% – и двете дози.

Целта на правителството е до края на юни 65% от хората да бъдат ваксинирани поне с една доза.

Необходимо е да се постигне обхват от 80-85%, за да се осигури защита от новите варианти на коронавируса, смятат експерти от Научния консултативен комитет по пандемията към здравното министерство.

Кипър е на трето място в ЕС по темп на ваксинациите, с поставени 91 дози на 100 души от възрастното население, посочва обявеният в четвъртък информационен документ на португалското председателство.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share