В Гърция мислят и за задължителна ваксинация

Очаква се Националният комитет по биоетика да даде одобрението си за задължителната ваксинация на определени социални и професионални групи, като здравни работници. Това се посочвало в доклад на организацията до премиера Кириакос Мицотакис, разкрива в. “Катимерини”.

Задължителната ваксинация ще се прилага от есента, след като през лятото бъдат изчерпани всички възможности за доброволна ваксинация на гражданите. Междувременно ще бъде предприета “убедителна кампания”, за да се гарантира, че възможно най-много хора да са ваксинирани.

Условията, определени от комитета преди започване на задължителните ваксинации, включват максимално улесняване на процеса и позволяване на хората да избират ваксината, която искат, и разполагане на допълнителни центрове за ваксинация, така че хората да не се налага да пътуват далеч, за да получат ваксина.

Нещо повече, комитетът е настроен да настоява за необходимостта от информационни кампании през лятото, насочени към конкретни групи, като здравни специалисти, педагози, младежи и възрастни хора, които все още не са ваксинирани.

Водят се дискусии относно включването на статистически данни, които ще докажат ползата от ваксината. Онези, които откажат да бъдат ваксинирани, няма да бъдат уволнени, но ще бъдат преместени в други отдели, които не са в контакт с уязвими граждани, разбира “Катимерини”.

Очаква се кампаниите да стартират в ефир от юли нататък и ще продължат цели два до три месеца преди да бъдат взети окончателни решения за задължителната ваксинация.

Дадено е обаче, че от следващата есен ваксинираните хора ще се радват на привилегии като възможността да се хранят в закрити зони за хранене. Напълно ваксинираните хора ще започнат да се радват на привилегии през следващите седмици, тъй като ще могат да се отправят към фитнес зали без маска и да влязат в закрити кина, които се отварят в началото на юли с демонстрация на сертификат, без да се налага да качват резултатите от самотеста си . От 1 юли се очаква напълно ваксинираните да бъдат изключени от програмата на задължителните самотестове.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share