5-годишно дете почина във Великотърновската болница

5-годишно дете почина след задавяне във Великотърновската болница. Трагедията се случила в неделя. Момиченцето било прието в детско отделение с кашлица и затруднено дишане няколко часа по-рано. По случая се самосезира прокуратурата, а от лечебното заведение започнаха вътрешна проверка.

5-годишната Христина била болна и последните няколко дни се лекувала вкъщи. Въпреки изписаното лечението от лекар, детото трудно приемало хапчетата и затова в неделя по обед постъпило в детското отделение заедно с дядо си.

Детенцето е прието с кашлица, затруднено дишане. Лекувано е вкъщи, но е започнало да повръща, това повръщане е затруднило приема на лекарства. По тази причина водят детето в спешно отделение където му правят изследвания и го приемат с диагноза бронхеолит, обясни д-р Галина Гарева – медицински директор МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

Детето и дядо му са приети и настанени за лечение в неделя по обед. Дядото на момиченцето твърди, че малко след като били настанени в болничната стая, детето казало, че е гладно и дядото му предложил кренвирш.

Счупих й един кренвирш и едни резенки да съм имал. Дадох й, хапна детето. И към четири и половина, пет, пет и нещо нали мина визитация там и й тикна една инжекция. Не мина и две минути и взе детето да повръща. И аз бягам помощ да търся, казва дядото.

По думите на лекарите трагедията се развива почти мигновено. Екипът реагира веднага, след като дядото ги търси за помощ и започват да правят опити да спасят детето.

Извършен е целият обем от реанимационни мероприятия, които са необходими при тези случаи от екипите, които са били там. Веднага започва изчистване на дихателните пътища, веднага е пристигнал реаниматора, веднага. При повръщането детето най-вероятно е аспирирало повърнатите материи, тъй като от трахеята в хода на реанимационните мероприятия са извадени големи количества от тези недосмляни продукти, обяснява д-р Галина Гарева – медицински директор МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

Въпреки опитите на лекарите, детото умира. От болницата заявиха, че причината за смъртта тепърва ще се изясни, назначена е и вътрешна проверка по случая.

Действията по този инцидент се развиха лавинообразно. Трябваше много бързо да установим причините, какво се е случило, тяхната хронологична последователност, да бъдат снети обясненията от екипа, за да може възможно бързо ние да имаме становище по въпроса, допълва д-р Галина Гарева – медицински директор МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

5-годишното момиченце живеело с баба си и дядо си във великотърновското село Водолей, тъй като родителите му са в чужбина. Близки на семейството разказват, че то страдало от астма и често боледувало, но бабата и дядото се грижели за него много добре.

По случая се самосезира прокуратурата във Велико Търново, от където също започнаха проверка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share