В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален от сърдечен арест

В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален от сърдечен арест. 80% от тези случаи стават извън болница. Над 10 000 души в България годишно са засегнати от сърдечен арест, за съжаление много малко от тях оцеляват, съобщи Марияна Манушева – председател на Фондация „Първите три минути”, в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин”. Първото нещо, което трябва да направим, е да разберем дали пострадалият е в съзнание, дали може да реагира, когато го извикаме и когато го докоснем. Ако не реагира, автоматично предполагаме, че е в безсъзнание и това застрашава неговия живот. Трябва да бъдат освободени дихателните пътища, да се провери дали той диша. Ако не диша нормално, да се позвъни на телефон 112, за да се продължи със сърдечен масаж и изкуствено дишане, посъветва Марияна Манушева. Тя уточни, че колкото се може по-рано трябва да бъде извършена дефибрилация, за да има шанс пострадалият да оцелее, ако сърцето му е спряло.

Медицината знае, че човешкият мозък може да оцелее без кислород не повече от 3 минути, след това започват да се случват необратими процеси и колкото повече време минава, толкова па-малък е шансът пострадалият да дочака линейката, коментира Манушева.

По думите й този, който дава първа помощ, трябва да отстрани другите хора на разстояние, защото технически е възможно и някой да пострада. При анализа на сърдечната дейност не бива да се докосва пострадалия, защото така може да заблудим машината. След включването, апаратът прави анализ на всеки две минути и решава има ли нужда от дефибрилация. Междувременно вие правите сърдечен масаж и изкуствено дишане, това се случва докато дойде линейката, каза още Манушева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share