Борис Джонсън очаква Г-7 да дарят поне 1 млрд. ваксини

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че очаква лидерите на държавите от Г-7 да обявят, че ще предоставят най-малко 1 милиард дози ваксини против коронавирус на останалите страни по света.

Джонсън също смята, че ще бъде постигнато съгласие за разширяване на световното производство на препарати за имунизация.

Великобритания, която е домакин на започващата днес среща на върха в графство Корнуол, обеща да дари най-малко 100 милиона ваксини през следващата година.

Часове по-рано Съединените щати съобщиха, че ще дадат 500 милиона дози на 92 по-бедни държави.

Страните членки на Европейския съюз също ще предоставят най-малко 100 милиона дози до края на 2021 г., а френският президент Еманюел Макрон призова фармацевтичните компании да даряват 10 процента от ваксините, които произвеждат, на бедни държави.

Обещанията за даряване на имунизационни дози срещу Covid-19 идват след множество призиви богатите държави да споделят ваксини с по-слабо развитите страни.

Благотворителни организации предупреждават, че настоящата ситуация води към „ваксинационен апартейд”, а учените предупреждават, че пандемията ще приключи, когато всички страни са ваксинирали населението си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share