Лекарство против Алцхаймер беше одобрено в САЩ 0за първи път от 20 години насам

Ново лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер беше одобрено от здравния регулатор в Съединените щати за първи път от 20 години насам. Очаква се одобрението му да увеличи натиска върху здравните власти по целия свят да го пуснат на пазара, въпреки че засега има спорни доказателства за това дали препаратът е ефективен, посочва “Гардиън”.

Лекари, пациенти и организациите, които ги подкрепят, чакат с нетърпение лекарства, които могат да забавят дегенерацията на нервната тъкан, но ефективността на новия медикамент – “Адуканумаб”, е оспорвана от учените. Две негови изпитания бяха спрени през март 2019 г., защото доказателствата сочеха, че той не функционира. След повторен анализ на данните на пациентите производителят “Байоджен” обяви, че взимането на по-високи дози от лекарството за по-дълъг период може да забави загубата на паметта и намаляването на способността на пациентите да се справят с всекидневни задачи.

Британецът Алдо Сереса, който е приемал медикамента, твърди, че усеща положителното му въздействие. “Забелязах, че се чувствам по-малко объркан. Болестта все още е там, но вече не е толкова сериозна и сега се чувствам много по-уверен. Не съм достигнал до нивото, което беше преди, но определено се движа в правилната посока”, сподели Алдо Сереса пред БиБиСи.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на Съединените щати първоначално отхвърли медикамента през ноември. Сега обаче американският регулатор одобри лекарството с мотива, че има “значителни доказателства, че “Адуканумаб” намалява амилоидните плаки в мозъка, които причиняват Алцхаймер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share