Нова мащабна акция започва Пътна полиция

Нова акция на Пътна полиция в цялата страна. Патрулите ще следят за превишена скорост и отнемане на предимство на пешеходци. Акцията е в ход от днес до 7 март в цялата страна, съобщи главен инспектор Николай Крушарски от отдел “Пътна полиция”.

На изхода на София в посока АМ “Тракия” вече е поставена тринога за следене на скоростта. Петък е и тук трафикът вече се усеща още от обяд. През уикенда от “Пътна полиция” ще разположат над 200 мобилни и стационарни камери. Ще се следи и дали пешеходците спазват правилата за движение.

Действията на екипите са с няколко основни акцента: контрол по спазването на скоростните режими по пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа; установяване на нарушения, извършвани от пешеходци – неправилно пресичане, движение по или навлизане на пътното платно, неспазване на светлинните сигнали, както и нарушения от водачи, свързани с неосигуряване на предимство на пешеходци.

С оглед постигане на превантивен ефект от контролната дейност видимо полицейско присъствие е осигурено в населените места, в участъците с интензивен трафик и интензивно пешеходно движение, особено в пиковите часове на денонощието.

През месец февруари 2021 г. в пътнотранспортни произшествия са загинали 23-ма души, което е с двама повече спрямо същия период на предходната година. Възникналите тежки пътнотранспортни произшествия са 310, като сред основните причини е движение с несъобразена скорост с различни условия. Висок е броят на тежките катастрофи с участие на пешеходци – 102.

При последната акция на “Пътна полиция” са проверени над 37000 шофьори за употреба на алкохол и наркотици. Над 11000 са установените нарушения. Най-много случаи на хванати с алкохол зад волана има в София, Пловдив и Бургас.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *