Ангелов: Масовата ваксинация може да започне през февруари или март

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов оповестиха подробности за втората доставка на ваксини срещу COVID-19, която пристигна тази сутрин на летище София.

В момента се подготвя спедицията на ваксините до пет точки в страната, обяви министърът. До седмица-две се очаква да стартира втора фаза от плана за ваксинация. Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава, отчете още проф. Ангелов.

Масовата ваксинация ще започне през февруари или март. Тя ще започне с възрастните хора, обяви министърът.

Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно, като амбициите на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението.

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина”. Това заяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Първите 9750 ваксини на “Пфайзер” и “Байонтек” пристигнаха на 26 декември и досега 4739 души са се ваксинирали.

Запитан кога може да се очаква разхлабване на мерките, проф. Ангелов отговори следното: „Предпазлив съм по отношение на прогнози. Когато кажа нещо, вирусът ни опровергава. Следим със загриженост всяко едно число. Когато имаме дадено число, взимаме едно или друго решение. Решенията ни са базирани само на научни доказателства”, категоричен е здравният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *