Министерски съвет готви наредба за търговията с доставка на храна по домовете

В Портала за обществени консултации на Министерския съвет е публикуван проект на Наредба за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние. Коментари и предложения по проекта се събират до 14 януари.

Наредбата се прави заради влизането в сила на новия Закон за храните.

Търговията от разстояние на различни стоки, включително и на храни, непрекъснато нараства през последните години. Днес ЕС е един от най-големите пазари за такава търговия в света, посочват вносителите на проекта от Министерството на земеделието, храните и горите.

Процентът на хората на възраст между 16 и 74, които са поръчали стоки или услуги по Интернет, са се увеличили от около 50 на сто през 2007 г. до 68 на сто през 2017 г. В България този вид търговия на храни стана особено популярен сред потребителите в условията на пандемия и е достигнал около 30 на сто, пише в мотивите на вносителите. Основната причина за тази промяна е фактът, че търговията от разстояние носи много ползи за потребителите, включително по-голям избор на конкурентни цени, бърза доставка, както и лесни за използване и по-сигурни възможности за плащане.

Предвид обхвата на предлаганите продукти и бързия растеж на продажбите на храни от разстояние е необходимо предприемане на действия, насочени към регламентиране на специфични изисквания и на ефективен контрол при осъществяване на този вид търговия с храни.

Продажбата на храни от разстояние се извършва по различни канали като: Интернет страница, социална медия, телефонен номер, пощенски адрес, електронна поща и др. Може да се достави храна до местожителството на потребителя, чрез собствен транспорт или договорен транспорт.

Целите, които ще се постигнат с наредбата са гарантиране на проследимостта и безопасността на храните, търгувани от разстояние, както и гарантиране предоставянето на информация за потребителите.

С проекта се определят специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние и осъществяването на официален контрол при извършване на тази дейност. Изискванията не се прилагат за бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води.

Търговия с храни от разстояние може да се извършва само от лица, регистрирани или одобрени съгласно Закона за храните. Информация за храните, които се търгуват от разстояние се предоставя в съответствие с няколко европейски директиви, Закона за храните и на подзаконовите нормативни актове по прилагането му.

За транспортиране на храни, предлагани от разстояние се използват превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания на европейски директиви и отново на изискванията на Закона за храните. Дадена е възможност при търговия с храни от разстояние да се използват мотоциклети, мотопеди, индивидуални електрически превозни средства и велосипеди, както и пощенски и куриерски услуги при определени условия, пише в проектонаредбата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *